ASNS 1st Congress
Albanian Society of Nutrition Science organizon Kongresin e saj të Parë me datë 18 Maj 2024. Fee e pjesëmarrjes: 1'000 All. Konferenca është në proces akreditimi nga ASCK.
Time & Location
18 maj 2024, 8:00 e paradites – 5:00 e pasdites
Maritim Hotel Plaza Tirana, Rruga Abdi Toptani 18, Tiranë 1001, Shqipëria
About the event
Komiteti Organizativ: Artida Pashaj (Avdia), Anisa Zhurka, Alketa Bicja, Francesca Berloco, Paola Gualtieri
Komiteti Shkencor: Angela Andreoli, Denisa Eskiu, Dorina Ylli, Erida Milaqi Teliti, Ermira Pajaj, Suela Këlliçi, Natale Capodicasa
8:00 - 9:00 Regjistrimi
9:00 - 9:30 Fjalë përshëndetëse
Sesioni i Hapjes
Moderatorë: Angela Andreoli
09:30 - 10:30
09:30 - 09:55 Kalimi nga koncepti i eksopzomës në strukturën e mjekësisë 4P “Personalizuar, Parashikuese, Parandaluese dhe Pjesëmarrëse”. - Antonino De Lorenzo
09:55 - 10:20 Shërbimet Kombëtare të Shëndetësisë për Nutricionin. - Roberto Copparoni
10:20 - 10:30 Pyetje & Diskutime
10:30 - 10:45 Pushim Kafe
Oral Presentations
Sesioni I
Nutricioni Klinik
Moderatorë: Agron Ylli
10:45 - 12:05
10:45 - 11:00 Sindromi Metabolik, terapia dietetike dhe farmakologjike. - Megi Lekbello
11:00 - 11:15 Rreziku kardiovaskular: medikamentet dhe terapia dietike. - Albana Doko
11:15 - 11:30 Ndërhyrjet Dietetike: Një shtyllë mbështetëse në sëmundjet hematologjike malinje. - Adela Perrola
11:30 - 11:45 Ndikimi i izolimit nga pandemia Covid-19 në sjelljet konsumatore dhe zakonet ushqyese të familjeve shqiptare. - Jolanda Hyska
11:45 - 12:05 Diskutime
Sesioni II
Nutraceutika dhe Pasojat Ushqimore
Moderatorë: Suela Këlliçi
12:05 - 13:25
12:05 - 12:20 Roli i nutraceutikëve në meteoropati. - Malvina Hoxha
12:20 - 12:35 Dobitë e mundshme, të varura nga gjinia, të vajit të ullirit ekstra të virgjër me përmbajtje të lartë të komponentëve polarë të vegjël te pacientët me nefropati. - Annalisa Noce
12:35 - 12:50 Nutricioni si pjesë e edukimit të farmacistëve: Perspektiva e studentëve. - Josiana Selami
12:50 - 13:05 Aspekte cilësore të grurit të prodhuar dhe konsumuar në Shqipëri. - Lorena Mato
13:05 - 13:25 Diskutime
13:25 – 14:25 Pushime Dreke
13:25 – 14:25 Satellite Symposium
Sesioni III
Organizimi, Edukimi, Digjitalizimi
Moderatorë: Shpresa Ohri, Ilir Alimehmeti
14:25 – 16:05
14:25 - 14:40 Strategjia digjitale dhe instrumentet digjitale për të mbështetur një program për remisionin e Diabetit Mellitus të Tipit 2 në popullatën e rritur. - Pasquale Maroni
14:40 - 14:55 Sfida e së ardhmes: Angazhimi i Nutricionistëve në Sistemin Spitalor Publik Shqiptar. - Rudina Degjoni
14:55 - 15:10 Shëndeti Dixhital dhe Nutricioni. - Ditila Doracaj
15:10 - 15:25 Nutricioni dhe Siguria Ushqimore në kurrikulat e programeve të Universitetit të Mjekësisë në Shqipëri. - Ilir Alimehmeti
15:25 - 15:40 Programe universitare dhe pasuniversitare për t'u bërë një dietolog nutricionist i regjistruar. - Angela Andreoli
15:40 - 16:05 Diskutime & Konkluzione
Oral Poster Presentations
Moderatorë: Denisa Eskiu, Erida Milaqi Teliti
16:05 - 16:45
Roli i konflikteve të armatosura në pasigurinë ushqimore globale. - Ersilia Buonomo (Moramarco S., Bello D., Good A., Buonomo E.)
Nutricioni si pjesë e edukimit të farmacistëve: Perspektiva e studentëve. - Josiana Selami
Zakonet e të ushqyerit, mënyra e jetesës dhe rreziku i zhvillimit të sëmundjeve kronike degjenerative tek studentët në Shqipëri. - Gea Myftari (Gea Myftari, Suela Këlliçi)
Lidhja midis statusit nutricional dhe dëmtimit hepatik tek pacientët me varësi alkoolike. - Dorina Osmanaj (Dorina Osmanaj, Floreta Kurti, Xhensila Pemaj, Marsela Sina, Skerdi Prifti, Altin Hysa, Adriana Babameto)
Statusi i të ushqyerit (Obeziteti, Kequshqyerja) dhe Performanca Akademike në një kampion adoleshentësh shqiptarë. - Ermira Pajaj (Ermira Pajaj, Andela Malaj, Angela Andreoli)
Lidhja ndërmjet aktivitetit fizik dhe zakoneve të ushqyerjes dhe stilit të jetës në fëmijët e moshës 11-14 vjeç. - Vjollca Shpata (Vjollca Shpata, Xhensila Prendushi, Klejda Tani, Kamila Berberi, Ariana Hajro)
Agjërimi me ndërprerje në Diabetin Mellitus me obezitet, të mirat dhe të këqijat. - Marjeta Kermaj (Marjeta Kermaj, Dorina Ylli, Violeta Hoxha, Agron Ylli)
Nutricioni në parandalimin dhe trajtimin e osteoporozës në pacientët me Fibrozë Cistike. - Arbi Pecani (Arbi Pecani, Loreta Karaulli, Dhimitraq Argjiri, Silvana Bala)
Poster Presentations
16:45 - 17:15
Faktorët nutricionalë dhe tiroiditi kronik autoimun Hashimoto në popullatën shqiptare. - Dorina Minxuri, Anila Mitre, Entela Kostrista, Silva Bino
Acidet yndyrore, si përbërës të membranave qelizore, janë përgjegjës për nxitjen inflamacionin dhe stresin oksidativ. - Marco Firmo
Malnutricioni në pacientët me hemodializë. - Albana Gjyzari (Velaj), Altea Gjyzari, Albjona Cupi, Aleksandër Nika
Roli i Nutricionit në patologjitë Dermatologjike. - Monika Fida, Alesja Palaj, Ina Sotiri, Oljeda Kacani
Dobitë e mundshme të planeve të ndryshme dietike, me përmbajtje të kontrolluar të proteinave, në kombinim me aktivitetin fizik të përshtatur në pacientët me sëmundje kronike të veshkave. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce
Dobitë e mundshme të një Ushqimi për Qëllime të Veçanta Mjekësore bazuar në aminoacide esenciale me biodisponueshmëri të lartë në pacientët me hemodializë. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce
Possible beneficial effects of two functional bars in counteracting protein-energy wasting syndrome in geriatric chronic kidney disease patients. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce
Roli i suplementeve vitaminikë në SPOK, një “Umbrella Review”. - Irina Argjiri, Klejda Harasani, Dhimitraq Argjiri
Vlerësimi i efektit të mundshëm të dobishëm të palmitoiletanolamide-rutin dhe hidroksitirosol në trajtimin e Sindromës Metabolike. - G. Marrone, K. Çaushaj, M. Di Lauro, C. Masci, K. Cornali, G. Montalto, G. Giorgino, L. Di Marco, Annalisa Noce
Produktet tradicionale Shqiptare të pasuruar me probiotik. - Albulena Shabani Iljazi, Ibrahim Mehmeti
Possible beneficial effects of two functional bars, combined with an adaptive physical activity protocol, in counteracting uremic sarcopenia in chronic kidney disease patients. - K. Cornali, A. Lamanna, G. Marrone, M. Di Lauro, L. Di Marco, G. Montalto, G. Giorgino, C. Masci, A. Murri, E. Grazioli, S. Urciuoli, P. Vignolini, G. D’Urso, M.J. Ceravolo, A. Parisi, Annalisa Noce
Ndikimi i suplementimit me kreatinë në shëndetin e trurit dhe funksionin kognitiv. - Silvi Bozo
Vlerësimi i peshës trupore, lartësisë trupore dhe dhjamosjes trupore në fëmijët shqiptarë të moshës 7-15 vjeç dhe krahasimi me standardet ndërkombëtare dhe ndjekja në një vit. - Angela Andreoli, Erida Teliti, Denisa Eskiu, Fabian Cenko
Monitorimi i statusit nutricional dhe roli i tij në pacientët me sëmundje hepatike kronike- rishikim literature. - Jerina Jaho, Erda Tozaj
Roli i Dietës në Menaxhimin e Hiperfosforemisë në Pacientët me Sëmundje Renale Kronike të Avancuar dhe Hemodializë. - Elda Cule, Marsida Kasa, Elvana Rista, Vilma Cadri, Merita Rroji
Optimizimi i kalciumit në dietë dhe parandalimi i osteoporozës: Kontributi i dietës mesdhetare dhe roli i djathit të bardhë në popullatën shqiptare. - Amarildo Smakaj
Roli i Dietës dhe Mikronutrientëve në Parandalimin Kancerit të Qafës së Mitrës. - Rozeta Shahinaj, Merita Rumano, Brunilda Hasanbelli
Navigimi i ndërveprimit të Obezitetit dhe rehabilitimit të Kancerit: Rritja e rikuperimit funksional dhe cilësisë së jetës në të mbijetuarit e kancerit të gjirit - një analizë gjithëpërfshirëse. - Denisa Eskiu, Angela Andreoli
Efekti i terapisë dietike me nivel të ulët të Nikelit te subjektet me alergji/intolerancë të dyshuar ndaj Nikelit. - Angela Andreoli
Lidhja jetike: Eksplorimi i marrëdhënies së ndërlikuar ndërmjet nutricionit dhe shëndetit. - Eduard Kakarriqi
Sfidat në zhvillim të sigurisë ushqimore në Shqipëri. - Anila Jançe, Admir Jançe
Ushqimi dhe shëndeti: ndërlidhja individuale dhe kulturore në aspektin shkencor. - Eduard Kakarriqi
Rekomandimet e fundit të EULAR për stilin e jetesës dhe nutricionin në pacientët me sëmundje muskuloskeletike. - Valbona Salko, Teuta Backa, Artur Zoto, Ervin Rapushi
Epidemiologjia e nutricionit dhe nutricioni i shëndetit publik. - Eduard Kakarriqi
Vlerësimi multiparametrik me anë të ekografisë së avancuar i heparit, kuantifikimi i dhjamit si tregues i pavarur dhe ndikimi i tij në qëndrimin klinik ndaj dietës ushqimore tek pacientët. - Blerina Saraçi, Denis Qirinxhi, Durim Çela
Roli i dietës në sëmundjet e traktit të sipërm gastrointestinal. - Marsela Sina, Skerdi Prifti, Ermira Osja
Roli i “Faktorit Ushqyes” në Menaxhimin e Endometriozës. - Martire FG, Piccione Emilio, Andreoli A.
Një meta-analizë e efektit të plazmës konvaleshente përkundrejt trajtimit standard në pneumoninë Covid-19. - Eva Duraku, Ilirian Laçi, Sonil Marko, Ilir Akshija
Sarkopenia dhe analiza e përbërjes së trupit. - Alketa Bicja, Angela Andreoli
Vështrime mbi të ushqyerit, faktorët gjenetikë dhe sëmundjet neurodegjenerative: një fokus në ADH1B, CYP1A2 dhe MTHFR. - Giulio Puleri, Claudia Strafella, Domenica Megalizzi, Cristina Peconi, Julia Mela, Luca Colantoni, Emiliano Giardina, Raffaella Cascella
Sarkopenia, si mund të ndërhyjmë nëpërmjet strategjive dietike. - Artida Pashaj, Angela Andreoli
A është përbërja e trupit mjet i vlefshëm në praktikën klinike dhe në mjekësinë e përgjithshme? - Anisa Zurka, Angela Andreoli
Rëndësia e Nutricionit dhe Modeleve Dietike në menaxhimin e Osteoporozës vlerësuar nga DEXA. - Sadmira Gjergji
Tiroidja dhe mënyra e të ushqyerit. - Ruden Cakoni
Cila është marrëdhënia ndërmjet nutricionit dhe shëndetit? - Eduard Kakarriqi
Mbledhje e anëtarëve të ASNS-së
One day Nutrition – Nutrition is Health - TIRANA, MAY 18, 2024
Organizing Commitee: Artida Pashaj (Avdia) Anisa Zhurka Alketa Bicja Francesca Berloco Paola Gualtieri
Scientific Committee: Angela Andreoli Denisa Eskiu Dorina Ylli Erida Milaqi Teliti Ermira Pajaj Suela Këlliçi Natale Capodicasa
8:00 - 9:00 Registration
9:00 - 9:30 Opening remarks
Opening Session
Chairman: Angela Andreoli
09:30 - 10:30
09:30 - 09:55 Transition from the exposome concept to the framework of 4P medicine “Personalized, Predictive, Preventive and Participatory”. - Antonino De Lorenzo
09:55 - 10:20 National health services for nutrition. - Roberto Copparoni
10:20 - 10:30 Questions & Discussions
10:30 - 10:45 Coffee Break
Oral Presentations
Session I
Clinical Nutrition
Chairman: Agron Ylli
10:45 - 12:05
10:45 - 11:00 Metabolic syndrome: drugs and dietary therapy. - Megi Lekbello
11:00 - 11:15 Cardiovascular risk: drugs and dietary therapy. - Albana Doko
11:15 - 11:30 Dietary interventions: A supportive pillar in hematologic malignancies. - Adela Perrola
11:30 - 11:45 The impact of COVID-19 pandemic isolation on consumer behaviors and dietary habits of Albanian families. - Jolanda Hyska
11:45 - 12:05 Questions & Discussions
Session II
Nutraceutics and food implications
Chairman: Suela Këlliçi
12:05 - 13:25
12:05 - 12:20 The role of nutraceuticals in meteoropathy. - Malvina Hoxha
12:20 - 12:35 Potential gender-dependent beneficial effects of extra virgin olive oil with a high content of minor polar compounds in nephropathic patients. - Annalisa Noce
12:35 - 12:50 Epidemiological assessment of dietary glycation biomarkers, processing and related health risks in Albanian youth. - Erand Llanaj
12:50 - 13:05 Quality aspects of wheat produced and consumed in Albania. - Lorena Mato
13:05 - 13:25 Discussions and Conclusions
13:25 – 14:25 Lunch Break
13:25 – 14:25 Satellite Symposium
Session III
Organisation, Education, Digitalisation
Chairman: Shpresa Ohri, Ilir Alimehmeti
14:25 – 16:05
14:25 - 14:40 Digital strategy and digital instruments to support a program for the remission of Type 2 Diabetes Mellitus in the adult population. - Pasquale Maroni
14:40 - 14:55 The challenge of the future: Commitment of Nutritionists in the Albanian Public Hospital System. - Rudina Degjoni
14:55 - 15:10 Digital Health and Nutrition. - Ditila Doracaj
15:10 - 15:25 Nutrition and Food Safety in the curricula of university medical programs in Albania. - Ilir Alimehmeti
15:25 - 15:40 Undergraduate and postgraduate programs to Become a Registered Dietitian Nutritionist. - Angela Andreoli
15:40 - 16:05 Discussions & Conclusions
Oral Poster Presentations
Chairman: Denisa Eskiu, Erida Milaqi Teliti
16:05 - 16:45
The role of armed conflicts on the global food insecurity. - Ersilia Buonomo (Moramarco S., Bello D., Good A., Buonomo E.)
Nutrition as part of pharmacist education: Student perspectives. - Josiana Selami
Eating habits, lifestyle and the risk of developing degenerative chronic diseases in college students in Albania. - Gea Myftari (Gea Myftari, Suela Këlliçi)
The relationship between nutritional status and liver damage in patients with alcohol dependence. - Floreta Kurti (Dorina Osmanaj, Floreta Kurti, Xhensila Pemaj, Marsela Sina, Skerdi Prifti, Altin Hysa, Adriana Babameto)
Nutritional Status (Obesity, Malnutrition) and Academic Performance in a Sample of Albanian Adolescents. - Ermira Pajaj (Ermira Pajaj, Andela Malaj, Angela Andreoli)
The relationship between physical activity and eating habits and lifestyle in children aged 11-14 years. - Vjollca Shpata (Vjollca Shpata, Xhensila Prendushi, Klejda Tani, Kamila Berberi, Ariana Hajro)
Intermittent Fasting in Diabetes Mellitus with Obesity, pros and cons. - Marjeta Kermaj (Marjeta Kermaj, Dorina Ylli, Violeta Hoxha, Agron Ylli)
Nutrition in the prevention and treatment of osteoporosis in patients with cystic fibrosis. - Arbi Pecani (Arbi Pecani, Loreta Karaulli, Dhimitraq Argjiri, Silvana Bala)
Poster Presentations
16:45 - 17:15
Nutritional factors and Hashimoto's chronic autoimmune thyroiditis in the Albanian population. - Dorina Minxuri, Anila Mitre, Entela Kostrista, Silva Bino
Fatty acids, as components of cell membranes, are responsible for pro-inflammation and oxidative stress. - Marco Firmo
Malnutrition in hemodialysis patients. - Albana Gjyzari (Velaj), Altea Gjyzari, Albjona Cupi, Aleksandër Nika
The role of nutrition in dermatological pathologies. - Monika Fida, Alesja Palaj, Ina Sotiri, Oljeda Kacani
Possible beneficial effects of different nutritional plans, with controlled protein content, in combination with adapted physical activity in chronic kidney disease patients. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce
Possible beneficial effects of a Food for Special Medical Purposes based on high-bioavailability essential amino acids in hemodialysis patients. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce
Possible beneficial effects of two functional bars in counteracting protein-energy wasting syndrome in geriatric chronic kidney disease patients. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce
The role of vitamin supplements in COPD, an umbrella review. - Irina Argjiri, Klejda Harasani, Dhimitraq Argjiri
Evaluation of the possible beneficial effect of palmitoylethanolamide-rutin and hydroxytyrosol in the treatment of metabolic syndrome. - G. Marrone, K. Çaushaj, M. Di Lauro, C. Masci, K. Cornali, G. Montalto, G. Giorgino, L. Di Marco, Annalisa Noce
Traditional Albanian products enriched with probiotics. - Albulena Shabani Iljazi, Ibrahim Mehmeti
Possible beneficial effects of two functional bars, combined with an adaptive physical activity protocol, in counteracting uremic sarcopenia in chronic kidney disease patients. - K. Cornali, A. Lamanna, G. Marrone, M. Di Lauro, L. Di Marco, G. Montalto, G. Giorgino, C. Masci, A. Murri, E. Grazioli, S. Urciuoli, P. Vignolini, G. D’Urso, M.J. Ceravolo, A. Parisi, Annalisa Noce
Impact of creatine supplementation on brain health and cognitive function. - Silvi Bozo
Assessment of Body Weight, Body Height and Body Fatness in Albanian Children Aged 7–15 Years and Comparison with International Standards, and Follow-Up at One Year. - Angela Andreoli, Erida Teliti, Denisa Eskiu, Fabian Cenko
Monitoring nutritional status and its role in patients with chronic liver disease - literature review. - Jerina Jaho, Erda Tozaj
The Role of Diet in the Management of Hyperphosphoremia in Patients with Advanced Chronic Renal Disease and Hemodialysis. - Elda Cule, Marsida Kasa, Elvana Rista, Vilma Cadri, Merita Rroji
Dietary calcium optimization and osteoporosis prevention: The contribution of the mediterranean diet and the role of feta cheese in Albanian population. - Amarildo Smakaj
The Role of Diet and Micronutrients in Cervical Cancer Prevention. - Rozeta Shahinaj, Merita Rumano, Brunilda Hasanbelli
Navigating the Interplay of Obesity and Cancer Rehabilitation: Enhancing Functional Recovery and Quality of Life in Breast Cancer Survivors - A Comprehensive Analysis. - Denisa Eskiu, Angela Andreoli
Effect of low nickel-diet-therapy on subjects with suspected nickel allergy/intolerance. - Angela Andreoli
A vital connection: Exploring the complex relationship between nutrition and health. - Eduard Kakarriqi
The evolving challenges of food security in Albania. - Anila Jançe, Admir Jançe
Food and health: individual and cultural interrelationship in scientific terms. - Eduard Kakarriqi
Latest EULAR recommendations for lifestyle and nutrition in patients with musculoskeletal diseases. - Valbona Salko, Teuta Backa, Artur Zoto, Ervin Rapushi
Nutritional epidemiology and public health nutrition. - Eduard Kakarriqi
Multiparametric evaluation by means of advanced echography of the liver, quantification of fat as an independent indicator and its influence on the clinical attitude towards the nutritional diet in patients. - Blerina Saraçi, Denis Qirinxhi, Durim Çela
The role of diet in diseases of the upper gastrointestinal tract. - Marsela Sina, Skerdi Prifti, Ermira Osja
The Role of the “Nutritional Factor” in the Management of Endometriosis. - Martire FG, Piccione Emilio, Andreoli A.
A Meta-analysis of the Effect of Convalescent Plasma over Standard Treatment in Covid-19 Pneumonia. - Eva Duraku, Ilirian Laçi, Sonil Marko, Ilir Akshija
Sarcopenia and the Analysis of Body Composition. - Alketa Bicja, Angela Andreoli
Insights into nutrition, genetic factors and neurodegenerative diseases: a focus on ADH1B, CYP1A2, and MTHFR. - Giulio Puleri, Claudia Strafella, Domenica Megalizzi, Cristina Peconi, Julia Mela, Luca Colantoni, Emiliano Giardina, Raffaella Cascella
Sarcopenia, how we can intervene through dietary strategies. - Artida Pashaj, Angela Andreoli
Is body composition valid tool in clinical practice and in general medicine? - Anisa Zurka, Angela Andreoli
Importance of Nutrition and Dietary Patterns in the management of Osteoporosis assessed by DEXA. - Sadmira Gjergji
Thyroid and diet. - Ruden Cakoni
What is the relationship between nutrition and health? - Eduard Kakarriqi
ASNS Members’ Meeting