top of page

ASNS 1st Congress

Albanian Society of Nutrition Science organizon Kongresin e saj të Parë me datë 18 Maj 2024. Fee e pjesëmarrjes: 1'000 All. Konferenca është në proces akreditimi nga ASCK.

ASNS 1st Congress
ASNS 1st Congress

Time & Location

18 maj 2024, 8:00 e paradites – 5:00 e pasdites

Maritim Hotel Plaza Tirana, Rruga Abdi Toptani 18, Tiranë 1001, Shqipëria

About the event

Komiteti Organizativ:  Artida Pashaj (Avdia), Anisa Zhurka, Alketa Bicja, Francesca Berloco, Paola Gualtieri

Komiteti Shkencor: Angela Andreoli, Denisa Eskiu, Dorina Ylli, Erida Milaqi Teliti, Ermira Pajaj, Suela Këlliçi, Natale Capodicasa

8:00 - 9:00 Regjistrimi

9:00 - 9:30 Fjalë përshëndetëse

Sesioni i Hapjes

Moderatorë: Angela Andreoli

09:30 - 10:30

09:30 - 09:55 Kalimi nga koncepti i eksopzomës në strukturën e mjekësisë 4P “Personalizuar, Parashikuese, Parandaluese dhe Pjesëmarrëse”. - Antonino De Lorenzo

09:55 - 10:20 Shërbimet Kombëtare të Shëndetësisë për Nutricionin. - Roberto Copparoni

10:20 - 10:30 Pyetje & Diskutime

10:30 - 10:45 Pushim Kafe

Oral Presentations

Sesioni I

Nutricioni Klinik

Moderatorë: Agron Ylli

10:45 - 12:05

10:45 - 11:00 Sindromi Metabolik, terapia dietetike dhe farmakologjike. - Megi Lekbello

11:00 - 11:15 Rreziku kardiovaskular: medikamentet dhe terapia dietike. - Albana Doko

11:15 - 11:30 Ndërhyrjet Dietetike: Një shtyllë mbështetëse në sëmundjet hematologjike malinje. - Adela Perrola

11:30 - 11:45 Ndikimi i izolimit nga pandemia Covid-19 në sjelljet konsumatore dhe zakonet ushqyese të familjeve shqiptare. - Jolanda Hyska

11:45 - 12:05 Diskutime

Sesioni II

Nutraceutika dhe Pasojat Ushqimore

Moderatorë: Suela Këlliçi

12:05 - 13:25

12:05 - 12:20 Roli i nutraceutikëve në meteoropati. - Malvina Hoxha

12:20 - 12:35 Dobitë e mundshme, të varura nga gjinia, të vajit të ullirit ekstra të virgjër me përmbajtje të lartë të komponentëve polarë të vegjël te pacientët me nefropati. - Annalisa Noce

12:35 - 12:50 Nutricioni si pjesë e edukimit të farmacistëve: Perspektiva e studentëve. - Josiana Selami

12:50 - 13:05 Aspekte cilësore të grurit të prodhuar dhe konsumuar në Shqipëri. - Lorena Mato

13:05 - 13:25 Diskutime

13:25 – 14:25 Pushime Dreke

13:25 – 14:25 Satellite Symposium

Sesioni III

Organizimi, Edukimi, Digjitalizimi

Moderatorë: Shpresa Ohri, Ilir Alimehmeti

14:25 – 16:05

14:25 - 14:40 Strategjia digjitale dhe instrumentet digjitale për të mbështetur një program për remisionin e Diabetit Mellitus të Tipit 2 në popullatën e rritur. - Pasquale Maroni

14:40 - 14:55 Sfida e së ardhmes: Angazhimi i Nutricionistëve në Sistemin Spitalor Publik Shqiptar. - Rudina Degjoni

14:55 - 15:10 Shëndeti Dixhital dhe Nutricioni. - Ditila Doracaj

15:10 - 15:25 Nutricioni dhe Siguria Ushqimore në kurrikulat e programeve të Universitetit të Mjekësisë në Shqipëri. - Ilir Alimehmeti

15:25 - 15:40 Programe universitare dhe pasuniversitare për t'u bërë një dietolog nutricionist i regjistruar. - Angela Andreoli

15:40 - 16:05 Diskutime & Konkluzione

Oral Poster Presentations

Moderatorë: Denisa Eskiu, Erida Milaqi Teliti

16:05 - 16:45

Roli i konflikteve të armatosura në pasigurinë ushqimore globale. - Ersilia Buonomo (Moramarco S., Bello D., Good A., Buonomo E.)

Nutricioni si pjesë e edukimit të farmacistëve: Perspektiva e studentëve. - Josiana Selami

Zakonet e të ushqyerit, mënyra e jetesës dhe rreziku i zhvillimit të sëmundjeve kronike degjenerative tek studentët në Shqipëri. - Gea Myftari (Gea Myftari, Suela Këlliçi)

Lidhja midis statusit nutricional dhe dëmtimit hepatik tek pacientët me varësi alkoolike. - Dorina Osmanaj (Dorina Osmanaj, Floreta Kurti, Xhensila Pemaj, Marsela Sina, Skerdi Prifti, Altin Hysa, Adriana Babameto)

Statusi i të ushqyerit (Obeziteti, Kequshqyerja) dhe Performanca Akademike në një kampion adoleshentësh shqiptarë. - Ermira Pajaj (Ermira Pajaj, Andela Malaj, Angela Andreoli)

Lidhja ndërmjet aktivitetit fizik dhe zakoneve të ushqyerjes dhe stilit të jetës në fëmijët e moshës 11-14 vjeç. - Vjollca Shpata (Vjollca Shpata, Xhensila Prendushi, Klejda Tani, Kamila Berberi, Ariana Hajro)

Agjërimi me ndërprerje në Diabetin Mellitus me obezitet, të mirat dhe të këqijat. - Marjeta Kermaj (Marjeta Kermaj, Dorina Ylli, Violeta Hoxha, Agron Ylli)

Nutricioni në parandalimin dhe trajtimin e osteoporozës në pacientët me Fibrozë Cistike. - Arbi Pecani (Arbi Pecani, Loreta Karaulli, Dhimitraq Argjiri, Silvana Bala)

Poster Presentations

16:45 - 17:15

Faktorët nutricionalë dhe tiroiditi kronik autoimun Hashimoto në popullatën shqiptare. - Dorina Minxuri, Anila Mitre, Entela Kostrista, Silva Bino

Acidet yndyrore, si përbërës të membranave qelizore, janë përgjegjës për nxitjen inflamacionin dhe stresin oksidativ. - Marco Firmo

Malnutricioni në pacientët me hemodializë. -  Albana Gjyzari (Velaj), Altea Gjyzari, Albjona Cupi, Aleksandër Nika

Roli i Nutricionit në patologjitë Dermatologjike. - Monika Fida, Alesja Palaj, Ina Sotiri, Oljeda Kacani

Dobitë e mundshme të planeve të ndryshme dietike, me përmbajtje të kontrolluar të proteinave, në kombinim me aktivitetin fizik të përshtatur në pacientët me sëmundje kronike të veshkave. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce

Dobitë e mundshme të një Ushqimi për Qëllime të Veçanta Mjekësore bazuar në aminoacide esenciale me biodisponueshmëri të lartë në pacientët me hemodializë. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce

Possible beneficial effects of two functional bars in counteracting protein-energy wasting syndrome in geriatric chronic kidney disease patients. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce

Roli i suplementeve vitaminikë në SPOK, një “Umbrella Review”. - Irina Argjiri, Klejda Harasani, Dhimitraq Argjiri

Vlerësimi i efektit të mundshëm të dobishëm të palmitoiletanolamide-rutin dhe hidroksitirosol në trajtimin e Sindromës Metabolike. - G. Marrone, K. Çaushaj, M. Di Lauro, C. Masci, K. Cornali, G. Montalto, G. Giorgino, L. Di Marco, Annalisa Noce

Produktet tradicionale Shqiptare të pasuruar me probiotik. - Albulena Shabani Iljazi, Ibrahim Mehmeti

Possible beneficial effects of two functional bars, combined with an adaptive physical activity protocol, in counteracting uremic sarcopenia in chronic kidney disease patients. - K. Cornali, A. Lamanna, G. Marrone, M. Di Lauro, L. Di Marco, G. Montalto, G. Giorgino, C. Masci, A. Murri, E. Grazioli, S. Urciuoli, P. Vignolini, G. D’Urso, M.J. Ceravolo, A. Parisi, Annalisa Noce

Ndikimi i suplementimit me kreatinë në shëndetin e trurit dhe funksionin kognitiv. - Silvi Bozo

Vlerësimi i peshës trupore, lartësisë trupore dhe dhjamosjes trupore në fëmijët shqiptarë të moshës 7-15 vjeç dhe krahasimi me standardet ndërkombëtare dhe ndjekja në një vit. - Angela Andreoli, Erida Teliti, Denisa Eskiu, Fabian Cenko

Monitorimi i statusit nutricional dhe roli i tij në pacientët me sëmundje hepatike kronike- rishikim literature. - Jerina Jaho, Erda Tozaj

Roli i Dietës në Menaxhimin e Hiperfosforemisë në Pacientët me Sëmundje Renale Kronike të Avancuar dhe Hemodializë.  - Elda Cule, Marsida Kasa, Elvana Rista, Vilma Cadri, Merita Rroji

Optimizimi i kalciumit në dietë dhe parandalimi i osteoporozës: Kontributi i dietës mesdhetare dhe roli i djathit të bardhë në popullatën shqiptare. - Amarildo Smakaj

Roli i Dietës dhe Mikronutrientëve në Parandalimin Kancerit të Qafës së Mitrës. - Rozeta Shahinaj, Merita Rumano, Brunilda Hasanbelli

Navigimi i ndërveprimit të Obezitetit dhe rehabilitimit të Kancerit: Rritja e rikuperimit funksional dhe cilësisë së jetës në të mbijetuarit e kancerit të gjirit - një analizë gjithëpërfshirëse. - Denisa Eskiu, Angela Andreoli

Efekti i terapisë dietike me nivel të ulët të Nikelit te subjektet me alergji/intolerancë të dyshuar ndaj Nikelit. - Angela Andreoli

Lidhja jetike: Eksplorimi i marrëdhënies së ndërlikuar ndërmjet nutricionit dhe shëndetit. - Eduard Kakarriqi

Sfidat në zhvillim të sigurisë ushqimore në Shqipëri. - Anila Jançe, Admir Jançe

Ushqimi dhe shëndeti: ndërlidhja individuale dhe kulturore në aspektin shkencor. - Eduard Kakarriqi

Rekomandimet e fundit të EULAR për stilin e jetesës dhe nutricionin në pacientët me sëmundje muskuloskeletike. - Valbona Salko, Teuta Backa, Artur Zoto, Ervin Rapushi

Epidemiologjia e nutricionit dhe nutricioni i shëndetit publik. - Eduard Kakarriqi

Vlerësimi multiparametrik me anë të ekografisë së avancuar i heparit, kuantifikimi i dhjamit si tregues i pavarur dhe ndikimi i tij në qëndrimin klinik ndaj dietës ushqimore tek pacientët. - Blerina Saraçi, Denis Qirinxhi, Durim Çela

Roli i dietës në sëmundjet e traktit të sipërm gastrointestinal. -   Marsela Sina, Skerdi Prifti, Ermira Osja

Roli i “Faktorit Ushqyes” në Menaxhimin e Endometriozës. - Martire FG, Piccione Emilio, Andreoli A.

Një meta-analizë e efektit të plazmës konvaleshente përkundrejt trajtimit standard në pneumoninë Covid-19. - Eva Duraku, Ilirian Laçi, Sonil Marko, Ilir Akshija

Sarkopenia dhe analiza e përbërjes së trupit. - Alketa Bicja, Angela Andreoli

Vështrime mbi të ushqyerit, faktorët gjenetikë dhe sëmundjet neurodegjenerative: një fokus në ADH1B, CYP1A2 dhe MTHFR. - Giulio Puleri, Claudia Strafella, Domenica Megalizzi, Cristina Peconi, Julia Mela, Luca Colantoni, Emiliano Giardina, Raffaella Cascella

Sarkopenia, si mund të ndërhyjmë nëpërmjet strategjive dietike. - Artida Pashaj, Angela Andreoli

A është përbërja e trupit mjet i vlefshëm në praktikën klinike dhe në mjekësinë e përgjithshme? - Anisa Zurka, Angela Andreoli

Rëndësia e Nutricionit dhe Modeleve Dietike në menaxhimin e Osteoporozës vlerësuar nga DEXA. - Sadmira Gjergji

Tiroidja dhe mënyra e të ushqyerit. - Ruden Cakoni

Cila është marrëdhënia ndërmjet nutricionit dhe shëndetit? - Eduard Kakarriqi

Mbledhje e anëtarëve të ASNS-së

One day Nutrition – Nutrition is Health - TIRANA, MAY 18, 2024

Organizing Commitee:  Artida Pashaj (Avdia) Anisa Zhurka Alketa Bicja Francesca Berloco Paola Gualtieri

Scientific Committee: Angela Andreoli Denisa Eskiu Dorina Ylli Erida Milaqi Teliti Ermira Pajaj Suela Këlliçi Natale Capodicasa

8:00 - 9:00 Registration

9:00 - 9:30 Opening remarks

Opening Session

Chairman: Angela Andreoli

09:30 - 10:30

09:30 - 09:55 Transition from the exposome concept to the framework of 4P medicine “Personalized, Predictive, Preventive and Participatory”. - Antonino De Lorenzo

09:55 - 10:20 National health services for nutrition. - Roberto Copparoni

10:20 - 10:30 Questions & Discussions

10:30 - 10:45 Coffee Break

Oral Presentations

Session I

Clinical Nutrition

Chairman: Agron Ylli

10:45 - 12:05

10:45 - 11:00 Metabolic syndrome: drugs and dietary therapy. - Megi Lekbello

11:00 - 11:15 Cardiovascular risk: drugs and dietary therapy. - Albana Doko

11:15 - 11:30 Dietary interventions: A supportive pillar in hematologic malignancies. - Adela Perrola

11:30 - 11:45 The impact of COVID-19 pandemic isolation on consumer behaviors and dietary habits of Albanian families. - Jolanda Hyska

11:45 - 12:05 Questions & Discussions

Session II

Nutraceutics and food implications

Chairman: Suela Këlliçi

12:05 - 13:25

12:05 - 12:20 The role of nutraceuticals in meteoropathy. - Malvina Hoxha

12:20 - 12:35 Potential gender-dependent beneficial effects of extra virgin olive oil with a high content of minor polar compounds in nephropathic patients. - Annalisa Noce

12:35 - 12:50 Epidemiological assessment of dietary glycation biomarkers, processing and related health risks in Albanian youth. - Erand Llanaj

12:50 - 13:05 Quality aspects of wheat produced and consumed in Albania. - Lorena Mato

13:05 - 13:25 Discussions and Conclusions

13:25 – 14:25 Lunch Break

13:25 – 14:25 Satellite Symposium

Session III

Organisation, Education, Digitalisation

Chairman: Shpresa Ohri, Ilir Alimehmeti

14:25 – 16:05

14:25 - 14:40 Digital strategy and digital instruments to support a program for the remission of Type 2 Diabetes Mellitus in the adult population. - Pasquale Maroni

14:40 - 14:55 The challenge of the future: Commitment of Nutritionists in the Albanian Public Hospital System. - Rudina Degjoni

14:55 - 15:10 Digital Health and Nutrition. - Ditila Doracaj

15:10 - 15:25 Nutrition and Food Safety in the curricula of university medical programs in Albania. - Ilir Alimehmeti

15:25 - 15:40 Undergraduate and postgraduate programs to Become a Registered Dietitian Nutritionist. - Angela Andreoli

15:40 - 16:05 Discussions & Conclusions

Oral Poster Presentations

Chairman: Denisa Eskiu, Erida Milaqi Teliti

16:05 - 16:45

The role of armed conflicts on the global food insecurity. - Ersilia Buonomo (Moramarco S., Bello D., Good A., Buonomo E.)

Nutrition as part of pharmacist education: Student perspectives. - Josiana Selami

Eating habits, lifestyle and the risk of developing degenerative chronic diseases in college students in Albania. - Gea Myftari (Gea Myftari, Suela Këlliçi)

The relationship between nutritional status and liver damage in patients with alcohol dependence. - Floreta Kurti (Dorina Osmanaj, Floreta Kurti, Xhensila Pemaj, Marsela Sina, Skerdi Prifti, Altin Hysa, Adriana Babameto)

Nutritional Status (Obesity, Malnutrition) and Academic Performance in a Sample of Albanian Adolescents. - Ermira Pajaj (Ermira Pajaj, Andela Malaj, Angela Andreoli)

The relationship between physical activity and eating habits and lifestyle in children aged 11-14 years. - Vjollca Shpata (Vjollca Shpata, Xhensila Prendushi, Klejda Tani, Kamila Berberi, Ariana Hajro)

Intermittent Fasting in Diabetes Mellitus with Obesity, pros and cons. - Marjeta Kermaj (Marjeta Kermaj, Dorina Ylli, Violeta Hoxha, Agron Ylli)

Nutrition in the prevention and treatment of osteoporosis in patients with cystic fibrosis. - Arbi Pecani (Arbi Pecani, Loreta Karaulli, Dhimitraq Argjiri, Silvana Bala)

Poster Presentations

16:45 - 17:15

Nutritional factors and Hashimoto's chronic autoimmune thyroiditis in the Albanian population. - Dorina Minxuri, Anila Mitre, Entela Kostrista, Silva Bino

Fatty acids, as components of cell membranes, are responsible for pro-inflammation and oxidative stress. - Marco Firmo

Malnutrition in hemodialysis patients. -  Albana Gjyzari (Velaj), Altea Gjyzari, Albjona Cupi, Aleksandër Nika

The role of nutrition in dermatological pathologies. - Monika Fida, Alesja Palaj, Ina Sotiri, Oljeda Kacani

Possible beneficial effects of different nutritional plans, with controlled protein content, in combination with adapted physical activity in chronic kidney disease patients. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce

Possible beneficial effects of a Food for Special Medical Purposes based on high-bioavailability essential amino acids in hemodialysis patients. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce

Possible beneficial effects of two functional bars in counteracting protein-energy wasting syndrome in geriatric chronic kidney disease patients. - G. Marrone, A. Shoshi, M. Di Lauro, G. Giorgino, G. Montalto, C. Masci, K. Cornali, S. Urciuoli, I. Campesi, L. Paganizza, F. Franconi, Annalisa Noce

The role of vitamin supplements in COPD, an umbrella review. - Irina Argjiri, Klejda Harasani, Dhimitraq Argjiri

Evaluation of the possible beneficial effect of palmitoylethanolamide-rutin and hydroxytyrosol in the treatment of metabolic syndrome. - G. Marrone, K. Çaushaj, M. Di Lauro, C. Masci, K. Cornali, G. Montalto, G. Giorgino, L. Di Marco, Annalisa Noce

Traditional Albanian products enriched with probiotics. - Albulena Shabani Iljazi, Ibrahim Mehmeti

Possible beneficial effects of two functional bars, combined with an adaptive physical activity protocol, in counteracting uremic sarcopenia in chronic kidney disease patients. - K. Cornali, A. Lamanna, G. Marrone, M. Di Lauro, L. Di Marco, G. Montalto, G. Giorgino, C. Masci, A. Murri, E. Grazioli, S. Urciuoli, P. Vignolini, G. D’Urso, M.J. Ceravolo, A. Parisi, Annalisa Noce

Impact of creatine supplementation on brain health and cognitive function. - Silvi Bozo

Assessment of Body Weight, Body Height and Body Fatness in Albanian Children Aged 7–15 Years and Comparison with International Standards, and Follow-Up at One Year. - Angela Andreoli, Erida Teliti, Denisa Eskiu, Fabian Cenko

Monitoring nutritional status and its role in patients with chronic liver disease - literature review. - Jerina Jaho, Erda Tozaj

The Role of Diet in the Management of Hyperphosphoremia in Patients with Advanced Chronic Renal Disease and Hemodialysis. - Elda Cule, Marsida Kasa, Elvana Rista, Vilma Cadri, Merita Rroji

Dietary calcium optimization and osteoporosis prevention: The contribution of the mediterranean diet and the role of feta cheese in Albanian population. - Amarildo Smakaj

The Role of Diet and Micronutrients in Cervical Cancer Prevention. - Rozeta Shahinaj, Merita Rumano, Brunilda Hasanbelli

Navigating the Interplay of Obesity and Cancer Rehabilitation: Enhancing Functional Recovery and Quality of Life in Breast Cancer Survivors - A Comprehensive Analysis. - Denisa Eskiu, Angela Andreoli

Effect of low nickel-diet-therapy on subjects with suspected nickel allergy/intolerance. - Angela Andreoli

A vital connection: Exploring the complex relationship between nutrition and health. - Eduard Kakarriqi

The evolving challenges of food security in Albania. - Anila Jançe, Admir Jançe

Food and health: individual and cultural interrelationship in scientific terms. - Eduard Kakarriqi

Latest EULAR recommendations for lifestyle and nutrition in patients with musculoskeletal diseases. - Valbona Salko, Teuta Backa, Artur Zoto, Ervin Rapushi

Nutritional epidemiology and public health nutrition. - Eduard Kakarriqi

Multiparametric evaluation by means of advanced echography of the liver, quantification of fat as an independent indicator and its influence on the clinical attitude towards the nutritional diet in patients. - Blerina Saraçi, Denis Qirinxhi, Durim Çela

The role of diet in diseases of the upper gastrointestinal tract. -   Marsela Sina, Skerdi Prifti, Ermira Osja

The Role of the “Nutritional Factor” in the Management of Endometriosis. - Martire FG, Piccione Emilio, Andreoli A.

A Meta-analysis of the Effect of Convalescent Plasma over Standard Treatment in Covid-19 Pneumonia. - Eva Duraku, Ilirian Laçi, Sonil Marko, Ilir Akshija

Sarcopenia and the Analysis of Body Composition. - Alketa Bicja, Angela Andreoli

Insights into nutrition, genetic factors and neurodegenerative diseases: a focus on ADH1B, CYP1A2, and MTHFR. - Giulio Puleri, Claudia Strafella, Domenica Megalizzi, Cristina Peconi, Julia Mela, Luca Colantoni, Emiliano Giardina, Raffaella Cascella

Sarcopenia, how we can intervene through dietary strategies. - Artida Pashaj, Angela Andreoli

Is body composition valid tool in clinical practice and in general medicine? - Anisa Zurka, Angela Andreoli

Importance of Nutrition and Dietary Patterns in the management of Osteoporosis assessed by DEXA. - Sadmira Gjergji

Thyroid and diet. - Ruden Cakoni

What is the relationship between nutrition and health? - Eduard Kakarriqi

ASNS Members’ Meeting

Share this event

Anchor 2
bottom of page